Skillnad på levande tro och religion

Skillnad på levande tro och religion

Ja vad är skillnaden? Ofta händer det när någon får veta att jag är kristen så kommer frågan: Är du religiös? Om jag svarar att jag är kristen så tror frågeställaren fortfarande att jag är religiös. Någon frågade om jag var katolik eller protestant. Jag hade ingen aning om vad jag skulle svara så det blev: Jag vet inte, men jag tror på Jesus Kristus.

Vad är religion?

Att utöva en religion eller att vara religiös kan väl närmast beskrivas som att du måste sträva efter att bli fullkomlig genom att blidka en gud eller nå fullkomlighet genom att alltid göra rätt. Det vet alla som har försökt att det är omöjligt. Att vara helt igenom god och att alltid vara en god människa är omöjligt. Du blir irriterad på någon, kanske slänger ur dig något sårande. En “vit lögn” har du säkert dragit någon gång. Eller bestämt tid med någon men kommer för sent. Då har du ljugit. Du tänker “men en vit lögn gör mig väl inte till en syndare”. Jo, därför att Jesus har sagt att ja ska vara ja och nej ska vara nej. Allt annat däremellan är lögn. All synd är lika inför Gud. Det spelar ingen roll om du har stulit, mördat eller “bara” ljugit. Du är inte bättre än någon annan och någon annan är inte bättre än dig. Ingen människa är felfri. Men det finns en som har betalat priset.

Av nåd genom tro

Hoppet är Jesus Kristus. Du behöver inte blidka Gud eller i din egen kraft försöka nå honom. Nej, istället har Gud gjort något för dig. Han sände sin ende Son, Jesus Kristus, att leva här på jorden och gå igenom allt som en människa går igenom utan att synda en enda gång, för att sedan dö i ditt ställe. Gud straffade honom istället för dig för alla synder. Eftersom Jesus inte hade syndat under sin livstid så kunde döden inte behålla honom. Han uppstod på den tredje dagen efter sin död och nu sitter han med sin Fader i himlen. Det enda du behöver göra för att få frid med Gud, din Skapare, och med säkerhet få tillbringa evigheten hos Honom är att ta emot Jesus. Jesus är vägen, sanningen och livet, ingen kan komma till Gud om de inte först öppnar upp sitt hjärta för Honom.1

Levande tro på Jesus

Att vara kristen och att ha en relation med Jesus är en levande tro. Frälsningen är ingenting du kan förtjäna. Hur mycket goda gärningar du än gör så kan du inte behaga Gud. Du kan inte ge honom någonting för din frälsning. Det du kan göra är att ta emot hans gåva till dig. Jesus. Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, då blir du frälst (räddad)2. Räddad från vad? Räddad från den eviga straffet, helvetet, den eviga eldsjön. Ingen människa är utan synd. Du tycker kanske att du är syndfri men har du ens kommit med en vit lögn så har du ljugit och det är synd. Helvetet har Gud inte skapat för människor men för djävulen och de fallna änglarna. Men följer du inte Jesus så är du en syndare och Gud kan inte hjälpa dig eftersom du har fått en fri vilja.2. Du blir då en helt ny skapelse. En människa helt utan synd. Eftersom du tog emot Guds Son Jesus Kristus tar Han emot dig och välkomnar dig in i himmelriket. Du kan komma ren och fläckfri inför Gud och han tar emot dig in i evigheten.

Frälsningsbön

Jesus, förlåt mig för alla mina synder. Jag tror att du är född av Helig Ande, att du dog på korset i mitt ställe och uppstod på den tredje dagen. Tack för att du tog mitt straff när du dog på korset i stället för mig så att jag skulle få evigt liv. Tack för ditt blod som renar mig från all synd. Jag bekänner dig som Herre och jag vill nu följa dig. Tack att du leder mig på rätta vägar Herre, för ditt namns skull. Tack Fader att jag nu är ditt barn, en ny skapelse i Kristus Jesus, och får bo med dig i evighet. I Jesu namn. Amen.

Om du bad den här bönen så är det början på ditt nya liv. Jesus älskar dig och vill att du ska lära känna Honom. Det bästa sättet att lära känna Honom är att läsa Bibeln eftersom han är Ordet. Ju mer du läser Bibeln desto mer kommer du lära känna Jesus och du kommer bli mer lik Honom som har frälst dig. Gud välsigne dig!

1Joh 14:6
2Rom 10:9-13

Lämna ett svar